Een van de belangrijkste mensen achter communicatiedienst EncroChat is door de Dominicaanse Republiek uitgeleverd aan Frankrijk. Daar staat hem een rechtszaak te wachten.

EncroChat was een dienst die door tienduizenden criminelen werd gebruikt. Met speciale telefoons en via versleutelde communicatie bleven ze uit het zicht van opsporingsdiensten. In 2020 werd EncroChat ontmanteld en sindsdien zijn zeker 6.500 verdachten opgepakt.

In mei 2022 werd het nu uitgeleverde kopstuk gearresteerd in de Dominicaanse Republiek. Dat was bijna een jaar nadat een arrestatiebevel voor hem was uitgegeven. Sinds zijn aanhouding zat de man in huisarrest. Vorige week is hij op verzoek van het openbaar ministerie van Lille overgebracht naar Frankrijk.

De man wordt onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie die illegale drugs verhandelde. Ook wordt hij verdacht van het witwassen van geld en illegaal wapenbezit. De verdachte zit op dit moment in voorlopige hechtenis. Wanneer hij voor de rechter moet verschijnen, is nog onbekend.

Het oprollen van EncroChat was een enorme operatie die werd uitgevoerd door de Franse politie. Het is geheim hoe ze dat precies heeft gedaan, al is duidelijk dat de autoriteiten een technische oplossing hebben gevonden om bij de servers van EncroChat berichten te onderscheppen. Zo kon de politie meelezen met miljoenen berichten van gebruikers.

Dat leidde niet alleen tot duizenden arrestaties, maar ook tot inbeslagname van ruim 100.000 kilo cocaïne, 163.400 kilo cannabis, 30,5 miljoen pillen en 3.300 kilo heroïne. Ook werden honderden voertuigen, woningen en wapens in beslag genomen.

Source