De Amerikaanse softwareleverancier Kaseya heeft een oplossing gevonden voor de grootschalige hack van begin deze maand. Het bedrijf zegt een decryptiesleutel te hebben waarmee computersystemen ontgrendeld kunnen worden.

Kaseya levert softwarepakketten aan bedrijven, waarmee die op afstand computersystemen van hun klanten kunnen onderhouden en beheren. De cyberaanval zorgde ervoor dat bestanden en systemen van Kaseya-klanten werden versleuteld. Wereldwijd werden zo’n vijftienhonderd bedrijven slachtoffer van de hack.

Kaseya meldt dat het de sleutel woensdag heeft gekregen en dat deze inmiddels is getest door een cyberbeveiligingsbedrijf. Het bedrijf zegt klanten die nog altijd met problemen kampen actief te helpen bij het ontgrendelen van hun computersystemen.

Hoe Kaseya precies aan de decryptiesleutel is gekomen, meldt het niet. Het bedrijf zegt de sleutel van een “derde partij” te hebben gekregen. De Russische hackergroep REvil eiste eerder de cyberaanval op en vroeg 70 miljoen dollar (59 miljoen euro) in ruil voor het vrijgeven van alle data van getroffen bedrijven.

Source