De Amerikaanse president Joe Biden heeft op vrijdag een bevel ingetrokken van oud-president Donald Trump, meldt het Witte Huis op vrijdag. Het bevel stamt uit mei vorig jaar en moest de wettelijke aansprakelijkheid van online platforms, zoals Twitter, aanpassen.

De aanpassing zou gaan gelden voor artikel 230 van de Communication Decency Act uit 1996. Het artikel beschrijft in hoeverre online platforms aansprakelijk zijn voor de inhoud die hun gebruikers via het platform delen.

Trumps bevel zou ervoor zorgen dat bedrijven als Google, Facebook en Twitter door federale autoriteiten beschuldigd konden worden van censuur, bijvoorbeeld door het verwijderen of aanpassen van openbare berichten.

Voorafgaand aan het ondertekenen van het bevel in mei vorig jaar, had Twitter de informatie in twee van Trumps tweets gemarkeerd als “mogelijk misleidend”. Trump beweerde in de berichten dat stemmen per post fraudegevoelig zou zijn en zou leiden tot “oneerlijke verkiezingen”. Twitter had bij de tweets een blauw label geplaatst met de tekst “Lees hier de feiten over verkiezingen per post”.

Als reactie hierop reageerde Trump furieus dat “Twitter zich bemoeit met de presidentsverkiezingen”.

Sinds de bestorming van het Capitool afgelopen januari is Trump verbannen van Twitter en Facebook. Ook is zijn nieuwe communicatieplatform, From The Desk of Donald J. Trump, niet welkom op Twitter.

Source