De Japanse minister Yoshitaka Sakurada van Cybersecurity komt terug op zijn uitspraak van eerder deze week, waarin hij beweerde geen computers te gebruiken.

Tijdens een debat in het Parlement afgelopen woensdag zei de minister nog nooit een computer te hebben gebruikt. Daarop kwam Sakurada vrijdag terug.

“Thuis gebruik ik geen computer”, zei de 68-jarige minister. “Maar op kantoor gebruik ik het natuurlijk voor meerdere werkzaamheden.”

Sakurada werd vorige maand door de Japanse premier Shinzo Abe benoemd voor de post waar cybersecurity onder valt. De minister is bij de Olympische Spelen van Tokio in 2020 verantwoordelijk voor de cyberveiligheid.

“Ik heb sinds mijn 25ste levensjaar personeel geïnstrueerd”, zei Sakurada woensdag. “Daarom heb ik geen computers gebruikt.”

De minister reageerde verward toen hem werd gevraagd of er USB-sticks worden gebruikt bij Japanse nucleaire energiecentrales. Daarnaast begreep hij ook niet precies wat er met malware werd bedoeld. De uitspraak van Sakurada werd kritisch door oppositieleden onthaald.

https://www.nu.nl/tech/5576603/japanse-minister-van-cybersecurity-zegt-toch-computers-gebruiken.html