De Italiaanse mededingingswaakhond heeft Apple en Samsung beboet voor het bewust langzaam maken van smartphones met software-updates.

De techgigant moeten ieder vijf miljoen euro betalen voor de telefoonvertraging, aldus de waakhond. Apple moet daarnaast een boete van nog eens vijf miljoen euro betalen, omdat het bedrijf klanten niet heeft geïnformeerd over hoe ze de accu’s van hun iPhones kunnen vervangen of onderhouden.

Beide bedrijven zouden klanten niet hebben gewaarschuwd over de mogelijke nadelige gevolgen van een software-update. Daarnaast was het onmogelijk om terug te stappen naar de oude software.

Meerdere klagers beweren dat hun toestellen langzamer werden nadat ze een update hadden geïnstalleerd. De software zou door de nieuwe software zwaarder zijn, waardoor krachtigere hardware vereist is.

Langzame smartphones met oude batterijen

Afgelopen jaar erkende Apple dat iPhones met batterijproblemen door een software-update trager konden worden. Het bedrijf ontkent echter dat dit is gedaan om klanten te dwingen nieuwe hardware aan te schaffen.

Het is voor het eerst dat Samsung van vergelijkbare praktijken in Italië wordt beschuldigd.

Apple bracht eerder dit jaar iOS 12 uit, een update die volgens het bedrijf oude toestellen juist sneller maakt.

https://www.nu.nl/mobiel/5531600/italie-beboet-apple-en-samsung-trager-maken-oude-smartphones.html