Het verwijderen van een gps-tracker van je auto is geen diefstal, zo las ik bij Ars Technica. En dan ging het hier dus over een gps tracker van de politie; hij werd gevolgd op verdenking van het handelen in methamfetamine. Na zes dagen verdween het signaal, waarop de politie bij hem binnenviel wegens diefstal van de tracker en toevallig de nodige drugs aantrof. Dat voelt niet helemaal de bedoeling, juridisch gezien, en het verbaast dan ook niet dat de zaak werd verworpen en het bewijs onrechtmatig verkregen werd verklaard. In Nederland zou het denk ik ook zo uitpakken, ik zou vooral het gezicht van de rechter-commissaris willen zien als je met dit argument komt.

Het plaatsen van gps-trackers is natuurlijk niet geheel nieuw. Een verdachte kunnen volgen bij zijn autoverkeer is waardevol in een onderzoek. Wel is dat een stevige ingreep in de privacy, daarom mag het alleen bij verdenking van misdrijven en moet de officier van justitie het toestaan (art. 126g lid 3 Wetboek van Strafvordering).

Natuurlijk kan het gebeuren dat de verdachte het apparaat aantreft, en het lijkt me logisch dat die het dan weggooit of thuis verstopt (in aluminiumfolie, als hij slim is) om te bedenken hoe hij de politie ermee om de tuin kan leiden. Dan is je onderzoek stuk, en weet de verdachte ook nog eens dát hij wordt gevolgd. Erg vervelend dus voor het onderzoek.

Maar om dan via diefstal van de tracker door te pakken? Het voelt nogal gezocht. Het argument is natuurlijk: dat ding is eigendom van de politie, de verdachte eigende het zich toe maar had daar geen recht toe, dus is dat naar de letter diefstal. Ook als hij het daarna weggooit; dat is ook een vorm van je toe-eigenen. Dus ja, op papier klopt het. En diefstal is een misdrijf, dus in theorie mag je dan (als je weet dat het gestolen goed zich in dat huis bevindt) een doorzoeking van het huis uitvoeren. En kom je dan ‘toevallig’ bewijs van het echte misdrijf tegen waar je naar op zoek was, dan is dat dus mooi meegenomen.

Maar eh, nee. Het voelt net iets te bijdehand, en ik kan me dus ook moeilijk voorstellen dat hier daadwerkelijk voor vervolgd zou worden. Of zelfs maar dat een bevel tot huiszoeking zou worden gegeven, want het is net iets te duidelijk dat men eigenlijk naar binnen wil om voor dat andere misdrijf te zoeken terwijl daar net te weinig bewijs voor was.

Arnoud

Source