De radio-app RadickRadio is door Apple uit de App Store verwijderd omdat het een dekmantel was voor een Iraans taxibedrijf, schrijft The Guardian. Gebruikers in het westen konden via de app naar de radio luisteren, maar als de app geopend werd vanaf een Iraans IP-adres dan kwamen de gebruikers op de applicatie een Iraans taxibedrijf terecht.

Apple verwijderde in 2017 alle Iraanse apps uit de App Store om te voldoen aan sancties die de Amerikaanse overheid heeft opgelegd tegen het land. Apple vertelt toen aan de softwaremakers dat “de App Store niet apps mag hosten of distribueren in landen waar Amerikaanse sancties gelden.”

Eén van de verwijderde apps was Snap, een soort Uber-achtige app waarmee gebruikers in Iran samen taxiritten kunnen delen. Maar Snap wist toch weer toegang te krijgen tot de App Store door zich te vermommen als de radio-app RidickRadio, ontdekte The Verge woensdag. Wanneer vanaf een Iraans IP-adres de app geopend werd, werden gebruikers doorgestuurd naar de applicatie van Snap.

Apple en Snap hebben beiden nog niet gereageerd op de berichtgeving van The Verge, maar de app is inmiddels niet meer verkrijgbaar in de App Store. Gebruikers die de app al op hun telefoon hadden geïnstalleerd kunnen daar nog wel gebruik van maken.

Source