Om slechte dekking en problemen met de verbinding te voorkomen, zou Apple de eerste iPhone met 5G-verbinding pas op zijn vroegst in 2020 willen uitbrengen.

Dat zeggen anonieme ingewijden tegen Bloomberg.

Apple zou zijn iPhone met 5G-mogelijkheden misschien pas een jaar na de introductie van 5G willen uitbrengen. In sommige landen wordt een uitrol van 5G in 2019 beloofd, in Nederland komt 5G vermoedelijk pas in 2020 voor het eerst beschikbaar. Benodigde frequenties voor 5G worden in Nederland in 2019 pas geveild onder telecomproviders.

Met de plannen zou Apple vasthouden aan een strategie uit het verleden. iPhones waren er met ondersteuning van 3G en 4G ook niet vroeg bij, veel concurrenten op de smartphonemarkt waren eerder.

‘5G volgens Apple nog niet spannend’

Apple zou bang zijn dat 5G-netwerken in eerste instantie nog niet veel dekking en geen goede verbinding bieden. Daarom zou het bedrijf verwachten dat consumenten niet direct enthousiast zijn voor 5G.

5G belooft wel veel sneller te worden dan 4G, dan dat 4G sneller was dan 3G; tientallen tot in theorie honderden keren zo snel. Daarmee is de gok van Apple om wat langer te wachten volgens experts mogelijk riskant.

Ruzie met chipmaker Qualcomm

De beslissing van Apple heeft mogelijk ook te maken met de ruzie met Qualcomm. Apple weigert licentiekosten voor patenten van Qualcomm te betalen. Door de ruzie gebruikte Apple in iPhones van dit jaar enkel modems van concurrent Intel.

Qualcomm heeft echter al modemchips die geschikt zijn voor 5G, de eerste 5G-chips van Intel worden pas in 2019 verwacht. Eerder dit jaar ging ook het gerucht dat Intelde 5G-modems voor de iPhones van 2020 niet zou leveren. De juridische strijd tussen Qualcomm en Apple zou overigens bija opgelost zijn.

Analisten denken dat de beslissing van Apple vooral grote gevolgen kan hebben voor de Chinese markt. Verschillende Chinese smartphonemakers zoals Huawei en Oppo hebben al gezegd in 2019 met 5G-telefoons te komen.

https://www.nu.nl/mobiel/5608148/iphone-met-5g-pas-vroegst-in-2020.html