iPhone-fabrikanten zijn niet in gesprek met chipmaker Qualcomm over een schikking in een lopende rechtszaak. De groep onderdelenmakers wil een schadevergoeding van 9 miljoen dollar (ruim 7,95 miljoen euro) van Qualcomm vanwege gebroken licentieovereenkomsten.

Een advocaat van de bedrijven Compal, Foxconn, Pegatron en Wistron zegt tegen Reuters dat er geen gesprekken met Qualcomm worden gevoerd. De iPhone-fabrikanten zijn sinds vorig jaar verwikkeld in een rechtszaak tussen Apple en Qualcomm. Volgens de advocaat maken de bedrijven zich op voor de rechtszaak in april.

De iPhone-makers willen een schadevergoeding van Qualcomm, omdat de chipmaker hen illegaal om royalty’s zou hebben gevraagd voor het gebruik van Qualcomm-technologie in hun onderdelen. Het bedrag kan volgens Reuters nog drie keer hoger uitvallen als de rechter bepaalt dat er sprake is van machtsmisbruik.

Andersom heeft Qualcomm de fabrikanten eveneens aangeklaagd, omdat ze weigerden te betalen voor het gebruik van patenten van Qualcomm-chips. De vier bedrijven zetten in opdracht van Apple iPhones en iPads in elkaar.

Apple ‘gedwongen’ om schikking

Apple en Qualcomm zijn al lang verwikkeld in meerdere rechtszaken rondom patenten en machtsmisbruik. Vorige week schreef persbureau Bloomberg dat Apple zich gedwongen zou voelen een schikking te bereiken.

Qualcomm liet recent de verkoop van oudere iPhone-modellen in China verbieden vanwege de patentkwestie. Het bedrijf wil nu ook dat nieuwere iPhones verboden worden. Daarom zou Apple onder druk staan om een overeenkomst te bereiken.

https://www.nu.nl/mobiel/5634686/iphone-makers-praten-niet-schikking-met-qualcomm-in-patentzaak.html