Instagram test een functie waarbij alle gps-locaties van de gebruiker worden doorgeven aan Facebook, zelfs voor wie Facebook niet meer actief gebruikt.

Dat ontdekte TechCrunch na een tip social media-onderzoeker Jane Manchun Wong.

De functie zit nu nog in een testfase, en wordt op een klein deel van de gebruikers toegepast. Bij die gebruikers wordt de locatiedata van Instagram automatisch gedeeld met Facebook. Op Facebook zijn vervolgens locaties te zien waar de gebruiker geweest is, ook al is Facebook op die plekken niet gebruikt.

Een woordvoerder van Facebook zegt tegen TechCrunch dat het nog geen veranderingen heeft gedaan aan zijn locatie-instellingen. “We werken vaak aan ideeën die wel of niet getest of uitgebracht worden”, aldus Facebook.

Onderzoekster Wong vond eerder prototypes van videobellen op Instagram en de muziekstickers in de app. Ook toen wilde Instagram niet op de functies ingaan, later werden ze wel aan Instagram toegevoegd.

Onenigheid tussen Instagram en Facebook

Eind september vertrokken de twee originele oprichters van Instagram. Toenmalig CEO Kevin Systrom en financieel directeur Mike Krieger hadden volgens bronnen van TechCrunch groeiende onenigheid met Facebook-CEO Mark Zuckerberg over de onafhankelijkheid van Instagram.

Instagram werd in 2012 door Facebook overgenomen, en vooral de laatste tijd zou Zuckerberg steeds meer zeggenschap over Instagram willen. Na een aantal schandalen van Facebook en stagnerende groei van het sociale netwerk, zou Zuckerberg gebruikers actiever van Instagram naar Facebook willen trekken.

In mei van dit jaar vertrok ook al toenmalig WhatsApp-CEO en oprichter Jan Koum bij WhatsApp, ook een Facebook-dochterbedrijf. Eerder vertrok ook mede-oprichter Mike Acton al. In een recent interview noemde Acton groeiende spanning tussen de leiding van WhatsApp en Facebook over manieren om geld te verdienen met de berichtendienst.

WhatsApp zou gebruikers kleine bedragen willen laten betalen, Facebook zou liever de data van gebruikers willen hebben. In 2017 kreeg Facebook een boete, omdat het tegen de belofte in toch data van WhatsApp-gebruikers aan Facebook koppelde.

https://www.nu.nl/internet/5497235/instagram-test-delen-locatiedata-met-facebook.html