De Indiase marktwaakhond CCI vindt dat Google de dominante marktpositie van zijn besturingssysteem Android misbruikt. Dit staat in een rapport van het instituut, dat door verschillende media is ingezien.

Het rapport is gebaseerd op een onderzoek van de CCI dat twee jaar heeft gelopen, schrijft de krant Times of India zaterdag. Een van de conclusies die de waakhond trekt is dat Google de smartphonemarkt op een oneerlijke manier controleert.

Het techbedrijf zou bijvoorbeeld minder geld geven aan fabrikanten die apparaten maken en verkopen die werken op aangepaste versies van Android. Ook zou Google zijn “zijn sterke financiële positie gebruiken om concurrenten te schaden”, schrijft de CCI.

In een verklaring zegt Google dat “Android heeft geleid tot meer concurrentie en innovatie, niet minder”. Volgens bronnen van Reuters heeft het techbedrijf het rapport van de marktwaakhond nog niet ingezien.

De machtspositie van Google en zijn besturingssysteem wordt al langer onderzocht. Eerder deze week heeft een Zuid-Koreaanse rechtbank het techbedrijf een boete opgelegd 207 miljard won (bijna 150 miljoen euro). De techgigant zou zijn machtspositie hebben misbruikt door ontwikkelaars van andere besturingssystemen te belemmeren. Google gaat in beroep tegen de uitspraak.

Source