De Indiase politie heeft een bezoek gebracht aan het kantoor van Twitter in India, nadat een tweet van de woordvoerder van een politieke partij als ‘gemanipuleerde media’ werd gelabeld. Dat meldt onder meer de BBC.

Het gaat om een tweet van de hindoenationalistische partij Bharatiya Janata (BPJ). De woordvoerder van de partij deelde een document waarin vermeende plannen te lezen waren van de oppositie en hoe ze van plan zouden zijn om inspanningen van de BPJ te dwarsbomen om het coronavirus in te dammen. Volgens de oppositie en de Indiase factcheckorganisatie AltNews is het gedeelde document nep.

Twitter markeerde de berichtgeving als ‘gemanipuleerde media’. Nadat de politie hierover klachten ontving, zijn agenten bij Twitter langsgegaan om verhaal te halen. De politie noemt het bezoek in een verklaring “onderdeel van een routineprocedure”. Twitter heeft over het bezoek geen verklaring afgegeven tegenover de pers.

India en Twitter staan op gespannen voet met elkaar. Vorige maand droeg de Indiase overheid het bedrijf op om tientallen berichten te verwijderen, waarin kritiek werd geuit op het coronabeleid van de regering. Twitter zag zich genoodzaakt om betreffende tweets in India onzichtbaar te maken. In andere landen zijn ze nog wel te zien.

Ook riep de regering van India socialemediaplatforms afgelopen week op om berichten over de ‘Indiase variant van het coronavirus’ te verwijderen. Volgens de regering bestaat er helemaal geen mutatie van het virus dat in India is ontstaan.

Source