De regering van India heeft Twitter de afgelopen maand gevraagd om tientallen berichten te verwijderen. Sommige daarvan zijn tweets van lokale politici waarin zij kritiek uiten op de manier waarop de regering de coronapandemie aanpakt.

Een aantal tweets is daarom achtergehouden, zegt een woordvoerder van Twitter tegen Reuters. De krant The Indian Express schrijft dat sommige berichten alleen in India niet meer te bekijken zijn. Die berichten zijn op andere plekken in de wereld nog wel te lezen.

Twitter beoordeelt alle “geldige juridische verzoeken” op de lokaal geldende wetten, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Als Twitter vaststelt dat een bericht illegaal is in een bepaald gebied maar niet in strijd is met de regels van Twitter, wordt de toegang tot de inhoud alleen lokaal beperkt.

India is volgens premier Narendra Modi opgeschud door een “storm” aan besmettingen met het coronavirus. Een zware golf leidt al vier dagen op rij tot meer dan 300.000 nieuwe coronabesmettingen per dag. Volgens critici waren de autoriteiten onvoldoende voorbereid op de tweede golf. Ook werd onvoldoende aan de toekomst gedacht toen het dagelijkse aantal besmettingen in februari meermaals onder de tienduizend dook; in India werden grote religieuze en politieke bijeenkomsten gehouden.

Source