Een van de eersten die de hashtag oppikten was journalist Diederik de Groot, zelf homo en groot voetballiefhebber. Hij hoopt dat Derksen ziet wat voor invloed hij heeft. “De mensen die naar Derksen kijken zijn dezelfden die grappen maken in de kleedkamer. Het zou mooi zijn om die invloed positief te gebruiken.”

Volgens De Groot denkt Derksen veel te licht over het probleem. “Het was voor mij een grote drempel. Je hoort dat het blijkbaar een ding zou kunnen zijn, dus ik heb het lang voor me gehouden. Het is pijnlijk als Derksen dan zegt dat je dan geen karakter toont.”

Eerder al zei Derksen dat hij walgt van de “selectieve verontwaardiging” op sociale media over zijn uitspraken. “Als je tegenwoordig op tv bent, moet je afwachten waar je de volgende dag voor wordt uitgemaakt. Je hebt twee dingen: of je bent homofoob of je bent racist.”

Lacherig

Kamp noch De Groot heeft de illusie dat Derksen nu zijn toon zal matigen. “Ik weet hoe hij is, hij zal er lacherig over doen”, voorspelt De Groot. “Maar ik zeg hem: ga het eens lezen, misschien realiseer je je dat het niet zo simpel ligt als je denkt.”

“Wat hij ervan vindt, maakt mij ook niet zoveel uit”, smaalt Kamp. “Het gaat me erom dat een ander geluid ook een podium krijgt. Wat hij vindt, vindt hij, maar het is belangrijk om te zeggen dat anderen dit niet normaal vinden.”

https://nos.nl/l/2261343