Huawei heeft maandagmiddag een nieuwe opvouwbare smartphone aangekondigd. De Mate Xs volgt de Mate X op, die nooit in Nederland is verschenen.

De Mate Xs heeft, net als zijn voorganger, een scherm dat ook aan de achterzijde van de telefoon zit en opengevouwen kan worden tot een tablet. Daarmee verschilt het toestel van bijvoorbeeld de vouwtelefoons van Samsung, die het grotere scherm aan de binnenkant hebben geplaatst.

De Mate Xs heeft hierdoor als hij is dichtgevouwen aan de voor- en achterkant een scherm. De schermformaten zijn niet aangepast. Aan de voorkant meet het display 6,6 inch, aan de achterkant 6,38 inch. Uitgevouwen is het scherm 8 inch.

Volgens Huawei is zowel het scherm als het scharnier verstevigd. De telefoon is voorzien van drie cameralenzen. Een standaardlens voor foto’s van 40 megapixels, een groothoeklens met 16 megapixels en een zoomlens van 8 megapixels.

Het toestel is verder voorzien van een Kirin 990 5G-chip en een accu van 4.500 mAh. Ook heeft hij 8GB aan werkgeheugen en 512GB aan opslagruimte. De Mate Xs gaat in Europa 2.499 euro kosten.

Eigen apps

De Huawei Mate Xs kan niet beschikken over apps en diensten van Google. Dat komt door een handelsverbod dat de VS aan Huawei heeft opgelegd. Huawei kan op dit moment geen Android-versies gebruiken waarvoor het bedrijf een licentie van Google nodig heeft.

Het bedrijf werkt daarom met een beperkte versie van het besturingssysteem. Ook maakt Huawei gebruik van zijn eigen appwinkel, de AppGallery, waar gebruikers apps kunnen downloaden. In die winkel ontbreken vooralsnog veel populaire apps, zoals Facebook, Spotify en Twitter.

Source