De Chinese fabrikant Huawei mag meebouwen aan 5G-netwerken in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft premier Johnson besloten. Dat betekent een nederlaag voor bondgenoot de VS, die de afgelopen maanden op diverse manieren probeerde om de Britten ervan te overtuigen dat Huawei toelaten een slecht idee is.

De regering geeft Huawei geen vrij baan. Leveranciers met “hoog risico” moeten worden geweerd uit “gevoelige kerndelen” van 5G- en glasvezelnetwerken. Daarnaast mag zo’n leverancier maximaal 35 procent van het netwerk leveren.

In een persbericht wordt zowel ‘Huawei’ als ‘China’ niet bij naam genoemd, maar het is duidelijk dat het daarover gaat. Naast alle bovenstaande zaken mag Huawei ook niet leveren aan “gevoelige geografische locaties”, zoals een kernreactor of een militaire basis.

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat de Amerikaanse regering teleurgesteld is over de keuze van de Britten. Eerder is er gedreigd dat als de Britse regering Huawei toestaat dit gevolgen kan hebben voor het delen van inlichtingen.

Woedende reactie Trump mogelijk

De VS waarschuwt al langere tijd voor Huawei. Amerika beschuldigt het bedrijf ervan nauwe banden te hebben met de Chinese overheid, waardoor de regering in Peking het bedrijf zou kunnen vragen om sabotage-aanvallen uit te voeren of te spioneren. De fabrikant heeft altijd tegengesproken aan zoiets te zullen meewerken.

Het feit dat Johnson nu wel voor een deel in zee gaat met Huawei zal dus niet goed vallen in Washington. Niet uit te sluiten valt dat president Trump met een woedende reactie zal komen waardoor de relatie met de Amerikanen verder onder druk komt te staan.

Dat gebeurt juist in een fase, vlak voor de brexit-datum van vrijdag, waarin de Britten de VS hard nodig hebben voor het door Johnson beloofde handelsakkoord met Amerika, als het Britse vertrek uit de Europese Unie is afgerond.

Source