De Chinese telecom- en smartphonefabrikant Huawei zou van plan zijn om de overheid van de Verenigde Staten aan te klagen. Dat meldt The New York Times op basis van twee anonieme ingewijden.

Volgens de krant draait de rechtszaak om het verbod van de Amerikaanse overheid om producten van Huawei te gebruiken. In augustus werd in de VS een wet van kracht die het gebruik van onder meer Huawei-apparatuur in telecomnetwerken beperkt.

Volgens bronnen van The New York Times is Huawei van plan om te betogen dat de wet het bedrijf heeft veroordeeld zonder dat daar een proces aan vooraf is gegaan. Naast Huawei is ook diens Chinese concurrent ZTE door de wet getroffen.

De Verenigde Staten en Huawei liggen de afgelopen maanden op extra gespannen voet met elkaar, door de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in een fraudezaak en de Amerikaanse beschuldigingen dat apparatuur van Huawei door China gebruikt zou kunnen worden voor spionage.

Zondag werd al bekend dat de in Vancouver gearresteerde Huawei-topvrouw Meng Wanzhou Canada aanklaagt. Meng werd in december op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd in de fraudezaak omtrent het Chinese technologiebedrijf.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5771955/huawei-is-van-plan-om-de-verenigde-staten-aan-te-klagen.html