Het Chinese bedrijf Huawei had jaren geleden onbeperkt toegang tot klant- en facturatiegegevens van telecombedrijf Telfort. Dat blijkt uit een onderzoek van Telfort-moederbedrijf KPN uit 2011, schrijft de Volkskrant maandagochtend.

KPN onderzocht destijds een nieuwe klant- en facturatieomgeving van Telfort, die door Huawei werd beheerd. Uit het onderzoek bleek dat Huawei regelmatig bestanden uit de klantomgeving haalde.

Het is niet duidelijk hoeveel gegevens er daadwerkelijk zijn opgeslagen en wat er met die gegevens is gebeurd, omdat niet werd bijgehouden wat er precies uit de systemen gekopieerd werd. KPN heeft volgens de Volkskrant verder geen onderzoek gedaan, maar het bedrijf zegt dat er “geen enkele aanleiding” is om te denken dat er informatie van klanten is ontvreemd.

Klanten zijn nooit ingelicht en bij de Autoriteit Persoonsgegevens is geen melding gemaakt. Dat was in die tijd nog niet verplicht nadat een mogelijk datalek werd gevonden. Het is niet bekend of er opnieuw een onderzoek wordt ingesteld. In een reactie aan NU.nl laat KPN weten geen aanvullende informatie te hebben.

Angst voor mogelijke spionage

Huawei is in meerdere landen uit de kern van het 5G-netwerk geweerd vanwege bezorgdheid over spionage voor de Chinese overheid. Huawei ontkent tot nu toe gebruikersgegevens met China te delen. Ook in Nederland mag het bedrijf niet meer bij de gevoeligste delen van het netwerk, werd eind 2019 bekend.

Er zijn in Nederland nog wel telefoons van Huawei te koop. Maar vanwege een Amerikaans verbod mag Google geen zaken meer met Huawei doen, daarom zijn nieuwe telefoons van de fabrikant niet van Google-apps en -diensten voorzien. De Huawei-telefoons maken gebruik van een alternatieve appwinkel en eigen diensten.

Source