Hogeschool Inholland heeft om veiligheidsredenen de online omgeving afgesloten, meldt de organisatie op Facebook. Studenten kunnen daardoor opdrachten niet online inleveren. Ook de tentamens van maandag 20 januari gaan niet door.

Inholland sloot om 16.30 uur op vrijdag de toegang tot de online omgeving van de hogeschool af. Het is sindsdien alleen nog maar mogelijk om op locaties van Inholland in te loggen op het netwerk. Studenten kunnen bijvoorbeeld niet meer vanuit huis opdrachten inleveren.

“Momenteel is er alleen nog online activiteit mogelijk binnen onze Inholland-gebouwen”, schrijft de instelling. “Inleverwerk via Gradeworks, Moodle of andere online kanalen is daarom niet mogelijk. Hierdoor worden de inleverdeadlines opgeschort tot 24 uur nadat onze online omgeving weer is open gezet.”

Inholland schrijft hard te werken aan een oplossing om zo snel mogelijk “essentiële systemen weer beschikbaar te stellen voor toegang van buitenaf”.

Meerdere organisaties sluiten netwerk af door beveiligingslek in Citrix-servers

Een woordvoerder van Inholland vertelde tegen RTV Rijnmond dat de voorzorgsmaatregelen zijn genomen in verband met een beveiligingslek in software van Citrix-systemen.

Met de software van het Amerikaanse bedrijf Citrix kunnen medewerkers thuis inloggen op het netwerk van de organisatie waar ze werken. Door een kwetsbaarheid in het netwerk van Citrix kunnen kwaadwillenden op afstand een code uitvoeren in het systeem. Kwaadwillenden kunnen hierdoor het hele systeem overnemen wat tot gevolg kan hebben dat de bedrijven slachtoffer worden van datalekken of ransomware.

Zondag werd bekend dat minimaal 713 servers in Nederland risico lopen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde maandag dat het lek actief wordt aangevallen en adviseerde organisaties donderdagavond om de Citrix-servers offline te zetten. Risicobeperkende maatregelen bleken namelijk niet altijd te werken.

Onder meer de Tweede Kamer, luchthaven Schiphol en meerdere Nederlandse gemeenten hebben daarom inmiddels hun Citrix-servers offline gehaald. Citrix verwacht op zijn vroegst op 20 januari een update aan te kunnen bieden die de kwetsbaarheid wegneemt.

Inholland was zaterdagochtend niet bereikbaar voor vragen van NU.nl.

Source