Er is opnieuw onrust binnen Facebook. De oprichters van dochterbedrijf Instagram – Kevin Systrom en Mike Krieger – hebben vandaag aangekondigd dat ze vertrekken. Dat deden ze gezamenlijk, wat op zichzelf al een slecht teken is.

Een reden voor hun vertrek gaven ze niet. In een gezamenlijke verklaring stonden zinsneden als “dankbaar voor de afgelopen jaren” en “nieuwe avonturen”. Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg, die sinds jaar en dag moederschip Facebook bestieren, werden niet genoemd. Ze kregen alleen een eervolle vermelding in een Instagram-bericht van Krieger.

Facebook kocht de foto- en videodienst in mei 2012 voor ongeveer 1 miljard dollar. De afgelopen jaren kregen Systrom en Krieger de ruimte om hun eigen koers te varen. En dat deden ze goed: het platform is hard gegroeid naar 1 miljard maandelijks actieve gebruikers (Facebook heeft er ruim 2,2 miljard).

Botsen met de baas

Het speculeren over de redenen van hun vertrek is in volle gang. Goed ingevoerde Amerikaanse media melden dat ze de laatste tijd steeds minder ruimte kregen om zelfstandig Instagram te besturen.

Ook zouden ze hebben gebotst met hun baas Mark Zuckerberg. “De laatste tijd waren ze gefrustreerd omdat dagelijkse bemoeienis van Zuckerberg toenam”, schrijft persbureau Bloomberg. “Hij leunde steeds meer op Instagram om de toekomst van Facebook te bepalen.”

Instagram wordt steeds vaker gezien als hét sociale netwerk waar je wil zijn, in plaats van Facebook. Dat platform heeft te maken gehad met een aaneenschakeling van schandalen, kan soms overkomen als een ‘kermis’ aan informatie en het probeert constant je aandacht te trekken. Mede daardoor stappen jonge gebruikers over van Facebook naar Instagram.

https://nos.nl/l/2252061