Sindsdien klonk regelmatig de roep om terugkeer naar stemcomputers, onder meer vanuit gemeenten, die het tellen van papieren stemmen veel werk vinden. Maar ook bijvoorbeeld de VVD heeft verschillende keren gevraagd om de herinvoering van stemcomputers.
Vooralsnog zonder resultaat: door de overheid ingeschakelde experts raadden het herinvoeren van stemcomputers af. Wel wil het kabinet gaan experimenteren met een papieren stembiljet dat elektronisch is te tellen.
Lastiger te hacken
Toch gloort er mogelijk hoop aan de horizon voor voorstanders van stemcomputers. Darpa, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, heeft miljoenen dollars in de ontwikkeling van veiligere stemcomputers gestopt.
Een prototype van het systeem is aanwezig op Def Con. Het bestaat uit een combinatie van een apparaat dat de stem print, en een elektronische stembus waar het biljet in moet worden gestopt. Maar het interessantste is de onderliggende techniek.
“Dit is geen normale computer”, zegt universitair docent Dan Wallach van de universiteit van Houston, die met Darpa samenwerkt. “Er zitten extra geavanceerde beveiligingsmaatregelen in om gangbare hacks tegen te gaan.”
‘Iedereen kan profitieren’
Veel hacks beginnen met het crashen van een computer. Als een hacker daarin slaagt, dan is een computer soms zo in de war dat hij de code van de hacker uitvoert. “Met deze computer moet dat niet meer mogelijk zijn: hij stopt gewoon met werken”, zegt Wallach.
In stemcomputers zitten nu nog gangbare onderdelen, niet anders dan in bijvoorbeeld een laptop. Maar in de toekomst zou dat dus anders kunnen worden.
Sterker nog: ook onze eigen computers en telefoons kunnen er een stuk veiliger door worden. “Het doel is nu om simpelweg computers te maken die veel lastiger te hacken zijn. En net als eerdere militaire innovaties als GPS-locatiebepaling en het internet, kan uiteindelijk iedereen daarvan profiteren”, belooft Wallach.