Toch zullen veel bezitters van een 4K-toestel het toernooi ‘gewoon’ in de lagere full HD-kwaliteit bekijken. Het EK wordt weliswaar in 4K-resolutie uitgezonden bij de NPO, maar de publieke omroep verwacht dat het scherpere signaal slechts zo’n 500.000 tot 1 miljoen huishoudens zal bereiken.

Er zijn namelijk nogal wat drempels die tv-kijkers over moeten om het voetbaltoernooi in de hoogste kwaliteit te zien. Zo moet de tv-aanbieder het 4K-signaal doorgeven. Dat is in ieder geval zo bij KPN, Vodafone-Ziggo en Canal Digitaal en bij kleinere lokale spelers: TriNed, SK Veendam, SK Pijnacker, Kabeltex, Breedband Helmond, Open Fiber en Jonaz.

T-Mobile Thuis en Youfone doen niet mee en ook NLZiet en NPO Plus geven geen 4K-beeld door. NLZiet kreeg het technisch niet op tijd rond, T-Mobile zegt dat zijn decoders niet geschikt zijn voor de techniek.

Duurdere abonnement

Een abonnement bij een aanbieder die het signaal wél doorgeeft, is nog geen garantie om het EK in 4K te kijken. Zo moeten klanten van KPN en Vodafone-Ziggo een decoder hebben die de 4K-zender kan verwerken en die alleen bij de duurdere abonnementen wordt aangeboden. Klanten met een complete-abonnement of start-abonnement moeten hun abonnement opschroeven om beeld in 4K te kunnen zien.

Kijkers moeten ook goede bekabeling in huis hebben, zoals gezegd een 4K-tv en dan kan, als er afgestemd wordt op het kanaal NPO 1 UHD, gekeken worden naar voetbal in een beeldkwaliteit die vier keer scherper is dan HD-tv.

Source