De privacyautoriteit van Groot-Brittannië heeft Cambridge Analytica een boete van 15.000 pond (ruim 16.600 euro) gegeven, omdat het bedrijf niet volledig heeft voldaan aan een inzageverzoek van persoonlijke data.

Aanvullend moet het Britse databedrijf 6.170 pond aan kosten en schadevergoeding betalen, maakt de toezichthouder Information Commissioner’s Office (ICO) woensdag bekend.

Cambridge Analytica staat centraal in het privacyschandaal rond Facebook. Via het sociale medium wist een onderzoeker privégegevens van maximaal 87 miljoen Facebook-gebruikers te bemachtigen. Een deel van die gegevens werd doorgespeeld aan Cambridge Analytica.

In mei eiste de ICO dat Cambridge Analytica alle data van de New Yorkse professor David Carroll aan hem zou overhandigen. Cambridge Analytica had een maand de tijd om de gegevens aan de Amerikaanse staatsburger geven.

Cambridge Analytica gaf Carroll een overzicht van informatie die het bedrijf over hem had, maar verzuimde te onderbouwen hoe het tot dit overzicht was gekomen. Het databedrijf heeft erkend de Britse wet te hebben overtreden.

Als gevolg van het privacyschandaal werd Cambridge Analytica, inclusief alle aan het bedrijf direct gelieerde ondernemingen, opgeheven.

Facebook kreeg boete voor kern privacyschandaal

In oktober kreeg Facebook van de ICO de maximale boete van 500.000 pond voor de ingebouwde functie die het voor de onderzoeker mogelijk maakte om de data van miljoenen gebruikers te verzamelen.

Het Britse onderzoek naar het dataschandaal rond Facebook en Cambridge Analytica loopt nog.

https://www.nu.nl/internet/5674028/groot-brittannie-geeft-boete-aan-databedrijf-cambridge-analytica.html