Mannen in een online netwerk hacken jonge,Nederlandse meisjes en delen privébeelden van hen met anderen.

RTL Nieuws kreeg toegang tot een online besloten netwerk en ontdekte dat duizenden foto’s en video’s van zo’n 150 meisjes werden gedeeld door een groep mannen. Veel van de slachtoffers zijn tussen de 12 en de 18 jaar.

In de verzameling zijn privébeelden te vinden. De slachtoffers weten vaak niet dat ze zijn gehackt en dat hun foto’s worden gedeeld. Het betreft soms naaktfoto’s, maar het gaat volgens RTL Nieuws niet altijd om seksueel getinte plaatjes.

De mannen en jongens komen via chatdienst Riot.im bij elkaar om te praten over het buitmaken van onder meer naaktfoto’s. Een klein deel van de groep heeft toegang tot de online verzameling met afbeeldingen en video’s, die op clouddienst Mega wordt bewaard onder de naam Dutch New Wins (DNW).

In de verzameling worden meisjes op naam gesorteerd. Ook worden links naar hun profielen op Facebook en Instagram gedeeld.

Daders hacken de meisjes door online te zoeken naar eerder gelekte wachtwoorden. Als een slachtoffer haar wachtwoord al jaren niet heeft veranderd, kan op die manier bijvoorbeeld toegang worden verkregen tot iCloud- of Google-accounts. Daarop staan niet alleen foto’s en video’s, maar soms ook WhatsApp-chats.

https://www.nu.nl/tech/5531981/groep-mannen-deelt-privefotos-van-nederlandse-meisjes-in-online-netwerk.html