Een groep van Nederlandse coronacsceptische actievoerders heeft sinds februari van dit jaar onjuiste en misleidende informatie over het coronavirus verspreid. Dat meldt journalistiek platform Pointer, dat de afgelopen drie maanden undercover onderzoek deed binnen de groep.

De groep actievoerders stuurde via de berichtendienst Telegram medestanders aan. Zij maakten nepaccounts op sociale media en verspreidden dagelijks onjuiste informatie over het coronavaccin. Volgens Pointer werden GGD’s, politici en artsen door de leden van dit zogeheten trollenleger lastiggevallen, zowel online als fysiek.

Uit het onderzoek blijkt dat deze trollen in drie maanden tijd 708 URL’s, 1.112 afbeeldingen en 528 video’s kregen aangeboden met desinformatie over het coronavaccin. Het is niet bekend hoeveel mensen hiermee werden bereikt. Op het hoogtepunt telde de groep achthonderd leden.

Het trollenleger is inmiddels offline. Volgens Pointer komt dat omdat binnen de groep onenigheid ontstond over hoe ze na de verkiezingen verder moesten met hun campagne.

In de groep werden begin april mailadressen van GGD-testlocaties gedeeld. Leden werden aangespoord om zich voor te doen als journalist en een mail met vragen naar de GGD’s te sturen. Op die manier zouden de testlocaties worden overspoeld met tijdrovende vragen.

Ook het huisadres van Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, werd in de groep gedeeld. Er werd een datum afgesproken om langs te gaan, maar uiteindelijk kwam het niet zover.

De politie zegt tegen Pointer dat de groep in de gaten wordt gehouden. Het is niet strafbaar om desinformatie te verspreiden. Wel wordt bekeken of er strafbare en concrete dreigingen van deze groepen uitgaan.

Source