Sophie in 't Veld magazine

door: Sophie In 't Veld

Het verschil tussen de beste privacy­bescherming in de wereld en een papieren tijger is wel of geen handhaving. Zonder handhaving kan je de meest fantastische wetten aannemen zonder dat ze doen waar ze voor bedoeld zijn. Goed voorbeeld daarvan is de GDPR/AVG.

Deze Europese privacywet is sinds 2018 van kracht en wordt gezien als de beste in z’n soort. Een wet met duidelijke rechten en plichten voor bedrijven, overheden en consumenten. De nieuwe gouden standaard voor gegevensbescherming. Althans, vooral op papier.
Want als het op handhaving aankomt is er nog veel te bereiken. Binnen de EU wordt er een lachwekkend kleine hoeveelheid geld uitgegeven aan het handhaven van die gouden standaard. De omzet van Facebook in Europa van ongeveer 8 dagen, is gelijk aan het jaarlijkse budget van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens en al haar equivalenten in de EU-lidstaten. Bij elkaar opgeteld.

Een ongelijke strijd. De autoriteiten die persoonsgegevens moeten beschermen staat het water aan de lippen. Op hun bureaus een onoverzichtelijke berg zaken die blijven liggen. Daartegenover staat een handvol techreuzen met ieder een leger aan topadvocaten om onderzoeken te dwarsbomen en eindeloos in beroep te gaan tegen boetes. De slecht uitgeruste privacy­waakhonden kunnen daar nauwelijks tegenop; onderbemenst en ondergefinancierd. Geen wonder dat we weinig concrete veranderingen zien bij de techreuzen om zich te houden aan de nieuwe wet!

Waar gaat dit verkeerd? Op twee vlakken. Nationale overheden zijn verplicht om voldoende financiële middelen beschikbaar te stellen voor de autoriteiten die de AVG moeten handhaven, maar verzaken en masse. Dan dient vervolgens de Europese Commissie de lidstaten hierover op de vingers te tikken. Helaas verzuimt de Commissie net zo erg uit angst voor “waar bemoei je je mee”-reacties. Een kortzichtige instelling, want ze ondergraven hiermee een succesverhaal dat goed afstraalt op de EU en de Europese Commissie zelf; die gouden standaard voor privacybescherming. In plaats daarvan gaan privacyschendingen en datalekken ongestraft door.

Opvallend genoeg is het een stuk beter gesteld met de handhaving op een plek die we niet associëren met goede privacybescherming: de VS. Het land kent op papier een greintje van de privacy­bescherming die we in Europa hebben, en burgers worden op grote schaal door bedrijven en overheid getrackt. Maar de Amerikanen weten wel hoe handhaving werkt: mediaconcern POLITICO berekende dat er sinds de komst van de GDPR in Europa voor 329 miljoen dollar aan privacyboetes is uitgedeeld, terwijl Amerikaanse waakhonden in diezelfde periode voor 6 miljard aan boetes uitdeelden. Die handhaving betaalt zichzelf zowat.

De EU moet boter bij de vis doen. Momenteel wordt Parmezaanse kaas met een origine-aanduiding beter beschermd dan persoonsgegevens. Het probleem van gebrekkige handhaving is breder dan alleen privacybescherming. De rode draad is dat Europa zijn status als supermacht op het gebied van regelgeving en steeds hogere standaarden ondermijnt door slecht te handhaven. Daar gaan we een prijs voor betalen. Die is hoger dan dat het zou kosten om privacyregels goed te handhaven.

Sophie in ’t Veld
Lid van het Europees Parlement voor D66

Source