Het bedrijf Verily is een website gestart waarmee mensen gescreend en getest kunnen worden op het virus. De site is vooralsnog alleen beschikbaar in de San Francisco Bay Area.

Het gaat vooralsnog om een kleinschalige pilot van de site. Mensen die gescreend willen worden, hebben een Google-account nodig en gaan akkoord met voorwaarden. Daarin staat dat data mogelijk met Google wordt gedeeld. Het gaat hierbij om namen, adressen, telefoonnummers en gezondheidsinformatie.

Om mee te doen moeten mensen 18 jaar of ouder zijn, Engels spreken en in de Verenigde Staten wonen.

De website vraagt naar de symptomen van de gebruiker. Als daaruit blijkt dat de klachten overeen komen met die van het coronavirus, kan de persoon doorgestuurd worden naar fysieke testlocaties in de buurt.

Verily werkt samen met de staat Californië aan de ontwikkeling van het pilotprogramma. Het Google-zusterbedrijf zegt nog in een vroege fase te verkeren en is nog niet klaar om het programma uit te breiden naar andere gebieden.

Verwarring over initiatief van Alphabet

De website verscheen zondag online nadat het Witte Huis voor het weekend verwarrende berichten naar buiten bracht over een website die Google zou bouwen. Dat werd door Google ontkend, waarna het bedrijf verwees naar zusteronderneming Verily.

Google-CEO Sundar Pichai schrijft in een blogbericht dat zijn bedrijf wel op andere manieren probeert bij te dragen. Zo bestrijdt Google desinformatie over het coronavirus binnen zijn diensten, waaronder Google Play en Maps. Daarnaast verwijst Google naar tips tegen corona in de zoekmachine en op YouTube.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.

Source