Google gaat de bouw van drie grote datacenters in de Wieringermeer schrappen. Het techbedrijf heeft de achterliggende reden niet bekendgemaakt. Vermoedelijk speelt de negatieve reactie op de datacenters vanuit de omgeving mee, schrijft Medemblik Actueel.

In een reactie aan NU.nl schrijft een woordvoerder aan Google dat het bedrijf geen aanvullende bouwplannen heeft voor het datacenter in Middenmeer. Verder zijn er nog geen plannen om andere datacenters te bouwen in Nederland. De bouw van het datacenter in de Eemshaven gaat door. Ook is de bouw van een datacenter in Groningen bijna voltooid.

Hoewel Google niet zegt waarom het bedrijf afziet van de bouwplannen, komt dit mogelijk door de negatieve reactie vanuit de maatschappij en de politiek. In 2019 bleek uit onderzoek van De Telegraaf dat Google van de gemeente Hollands Kroon een korting van 70 procent op de bouwleges zou krijgen als het vier datacenters zou bouwen in de gemeente.

Daarnaast heeft het bedrijf contracten gesloten met verschillende energieleveranciers om bijna alle windenergie uit een lokaal windmolenpark af te nemen, bleek vorig jaar uit onderzoek van NRC.

In maart schreef De Telegraaf dat de dijken in de Wieringermeer door de komst van het datacenter opgehoogd moeten worden. Het is wettelijk vastgesteld dat de dijken opgehoogd moeten worden als de economische waarde van een gebied toeneemt. De kosten worden echter wel verhaald op de belastingbetalers, waarschuwden provinciebestuurders in een brief aan de gemeente Hollands Kroon.

Source