Google heeft woensdag een aantal Streetview-beelden van de Australische rotsformatie Uluru verwijderd, meldt de Australische nieuwszender ABC. De Australische overheid had daarom gevraagd omdat de berg een heilige plek is voor de inheemse bevolking.

Uluru staat ook wel bekend onder de westerse naam Ayers Rock en was tot afgelopen jaar door toeristen te beklimmen. Het inheemse Anangu-volk ziet de rots echter als een heilige plek die niet zomaar betreden mag worden.

Sinds de jaren negentig staan bij de rots dan ook borden met het verzoek niet op de rots te klimmen. Parks Australia, het Australische Natuurmonumenten, nam in 2017 de beslissing dat de rots vanaf 2019 verboden terrein zou worden om de wensen van de Anangu te respecteren.

Het bleef wel mogelijk om de rots digitaal te ‘beklimmen’, omdat toeristen foto’s op Google Streetview hadden geplaatst. Google zegt tegen het Australische ABC dat het die foto’s woensdag verwijderd heeft.

Vanuit Nederland zijn de beelden op dit moment nog te zien. Het kan nog 24 uur duren voordat de verandering daadwerkelijk in Streetview merkbaar is, aldus Google tegen ABC.

Source