Google’s sociale netwerk Google+ zou begin dit jaar zijn getroffen door een groot datalek. Google zou dat hebben verzwegen, maar nu alsnog de stekker uit Google+ trekken.

Privégegevens van honderdduizenden gebruikers van het sociale netwerk Google+ zijn mogelijk op straat beland. Google zou ervoor hebben gekozen het datalek te verzwijgen uit vrees voor reputatieschade en represailles door toezichthouders, zo meldt The Wall Street Journal.

In reactie op het lek, dat in de lente werd ontdekt, zou Google nu een grote hoeveelheid gegevens willen wissen. Deel van de maatregelen zou ook het permanent schrappen van alle functies voor consumenten van Google+ zijn. Daardoor wordt in wezen de stekker getrokken uit het sociale netwerk dat in 2011 werd gelanceerd als concurrent voor Facebook, maar nooit echt van de grond kwam.

Het datalek zou het gevolg zijn van een softwarebug, waardoor derden tussen 2015 en maart 2018 de privégegevens van gebruikers konden inzien. Het ging daarbij om gebruikersdata waaronder volledige namen, e-mailadressen, geboortedatums, gender, profielfoto’s, woonplaats en relatiestatus. Telefoonnummers en privéberichten zouden niet in te zien zijn geweest.

Sociale media liggen extra onder een vergrootglas sinds het grote datalek bij Facebook dat eveneens in de lente bekend werd. Daarbij kregen derden toegang tot gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Facebook is vele malen groter dan Google+.

https://www.nu.nl/internet/5503016/google-trekt-stekker-google-verzwegen-datalek.html