Google stelt volgend jaar 25 miljoen dollar (bijna 22 miljoeneuro) beschikbaar voor humanitaire- en milieuprojecten die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI).

Google presenteerde maandag in een blogbericht de ‘AI Impact Challenge’. Daarmee roept het bedrijf non-profitorganisaties en universiteiten op om ideeën in te dienen over hoe ze kunstmatige intelligentie kunnen inzetten om grote sociale, milieu- en humanitaire problemen op te lossen.

De beste ideeën krijgen een deel van de 25 miljoen dollar die Google beschikbaar stelt. Ook krijgen ze hulp om de ideeën tot uitvoering te brengen.

Kunstmatige intelligentie voor ministerie van Defensie

Google kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen, toen bleek dat het bedrijf kunstmatige intelligentie aan het Amerikaanse leger leverde. Duizenden werknemers ondertekenden een brief waarin ze aandrongen bij Google om de samenwerking te stoppen.

Google-directeur Sundar Pichai benadrukte later dat Google geen AI ontwikkelt om wapens te bouwen. Wel blijft het bedrijf samenwerken met het ministerie van Defensie. Het nieuwe project is volgens Googles AI-topvrouw Irina Kofman geen charmeoffensief, schrijft Reuters.

In 2019 kiest Google samen met een groep experts de winnende ideeën.

https://www.nu.nl/tech/5541479/google-stopt-25-miljoen-dollar-in-ai-oplossingen-sociale-problemen.html