Google zou uit voorzorg de e-mailaccounts van diverse Afghaanse ambtenaren hebben afgeschermd, schrijft Reuters op basis van ingewijden vrijdag. Dit zou het techbedrijf doen om te voorkomen dat de Taliban de accounts gebruikt om critici en tegenstanders op te sporen. Hoeveel accounts er precies zijn afgeschermd, is niet duidelijk.

Zo’n vierentwintig Afghaanse overheidsinstanties gebruikten de servers van Google voor het verzenden en ontvangen van e-mails, waaronder de ministeries van Financiën, Industrie, Hoger Onderwijs en Mijnen.

Een werknemer van de voormalige regering zegt tegen Reuters dat de Taliban proberen de e-mails van voormalige ambtenaren te bemachtigen. Hij zei dat de Taliban hem hadden gevraagd gegevens te bewaren op de servers van het ministerie waar hij werkte.

“Als ik dat had gedaan, dan zouden ze toegang hebben gekregen tot gegevens en officiële correspondentie van het ministerie.” zei de werknemer. Het doorzoeken van overheidsdatabases en de e-mails zou informatie kunnen opleveren over medewerkers van de vorige regering, voormalige ministers en buitenlandse partners.

De werknemer had geen gehoor gegeven aan de eis van de Taliban en zit nu ondergedoken. Om die reden wordt zijn naam ook niet genoemd door Reuters.

Google zegt in een verklaring dat het “de situatie in Afghanistan in de gaten houdt en tijdelijke acties onderneemt om de accounts te beveiligen”. Verdere informatie over de afgeschermde accounts geeft het techbedrijf niet.

Source