Het aandeel van hun inkomsten dat ontwikkelaars betalen voor het verkopen van apps in de Play Store gaat niet veranderen. Het bedrijf blijft 30 procent inhouden op verkopen in de appwinkel voor Android.

Google-CEO Sundar Pichai zegt dat zijn bedrijf geen enkele intentie heeft om de 30 procent belasting op app-verkopen via de Play Store te verlagen. Dit zei hij na de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers van Google-moederbedrijf Alphabet.

In augustus vorig jaar besloot spelenmaker Epic Games om hun game Fortnite buiten de Play Store om op Android uit te brengen.

Het bedrijf wil niet langer 30 procent afstaan aan Google, volgens Epic-CEO Tim Sweeney is de commissie “niet in verhouding met de kosten die het ontwikkelen en uitbrengen van een game kost”.

Net als Google houdt Apple ook 30 procent in van verkopen via de App Store. Daar heeft Epic Games de app winkel niet kunnen omzeilen, omdat het op iOS zeer omslachtig is om apps van buiten de App Store te installeren.

Veiligheidsrisico’s

Eerder reageerden ontwikkelaars van Google al op de beslissing van Epic Games om Fortnite buiten de PlayStore aan te bieden. Volgens hen brengt het een groot veiligheidsrisico met zich mee.

Gebruikers moeten namelijk accepteren dat er apps van derden op hun toestel geïnstalleerd mogen worden en hierdoor kan er makkelijker schadelijke software op Android-telefoons terechtkomen. Apps in de Play Store worden door Google gecontroleerd, apps van buiten de winkel niet.

Miljarden winst

Google zou 50 miljoen euro aan commissie zijn misgelopen door de actie van Epic Games. De ontwikkelaar heeft in 2018 2,6 miljard euro winst geboekt met Fortnite.

Hoewel Fortnite gratis speelbaar is op spelcomputers en smartphones, verdient Epic Games aan de verkopen van cosmetische voorwerpen in de game. Ook voor zulke verkopen zou de Google-commissie van 30 procent gelden.

https://www.nu.nl/apps/5724441/google-past-30-procent-commissie-play-store-niet-aan.html