Een groep van twaalf Google-medewerkers, waaronder managers binnen het bedrijf, roept Google op om te stoppen met de plannen voor een omstreden zoekmachine in China.

“De reactie van onze leidinggevenden is tot nu toe ontoereikend geweest”, schrijven de medewerkers in een dinsdag gepubliceerde open brief.

In augustus werd bekend dat Google plannen heeft om een gecensureerde zoekmachine uit te brengen in China. De Android-app zou onder meer zoekresultaten over democratie en religie vermijden. Het plan leidde tot kritiek van onder meer Google-medewerkers, politici en mensenrechtenorganisaties.

In de open brief schrijven Google-medewerkers dat bezwaren voor de plannen voor China voor iets groters staan. “We spreken ons uit tegen technologie die machthebbers helpt om de kwetsbare te onderdrukken, waar dan ook.”

Honderden medewerkers van Google uitten in augustus al meer transparantie van het bedrijf over de plannen voor de Chinese markt. Google-directeur Sundar Pichai noemde het project onlangs een “interne test“.

Ook Amnesty International, vanaf het begin kritisch op de plannen van Google, riep het bedrijf dinsdag op te stoppen met zijn plannen. De mensenrechtnorganisatie startte dinsdag een petitie en roept tegenstanders op die te tekenen.

https://www.nu.nl/internet/5597300/google-medewerkers-sturen-open-brief-gecensureerde-zoekmachine-china.html