Google heeft terecht een miljardenboete van de Europese Commissie gekregen.
Een Europese rechter oordeelde woensdag dat het bedrijf zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik met zijn zoekmachine. De boete wordt wel iets verlaagd, van 4.340 miljoen naar 4.125 miljoen euro.

De Europese Commissie beboette Google in 2018 omdat het bedrijf zijn machtspositie met het mobiele besturingssysteem Android had misbruikt. Telefoonmakers die Android wilden gebruiken, werden verplicht om de zoekmachine van het bedrijf vooraf op de telefoons te installeren.

Daardoor krijgen rivalen van de bijna-monopolist geen kans, oordeelde de Europese Commissie eerder. Google stapte naar het Gerecht van de Europese Unie om de boete aan te vechten. Maar de Europese Commissie heeft nu gelijk gekregen.

Naast het machtsmisbruik met de zoekmachine, heeft Google telefoonmakers betaald om zich ervan te verzekeren dat zij de Google Search-app zouden installeren. Ook heeft Google fabrikanten niet toegestaan aangepaste versies van Android die niet door het bedrijf waren goedgekeurd op toestellen te installeren.

Google heeft nog niet op de beslissing van de rechter gereageerd.

Source