Google gaat gebruikers van Android-smartphones in de Europese Unie wijzen op alternatieven voor zijn internetbrowser Chrome en zijn eigen zoekmachine.

Met de stap wil het bedrijf toekomen aan zorgen van Brussel omtrent machtsmisbruik, maakt het bedrijf bekend op zijn blog. Google gaat gebruikers “de komende maanden” op de alternatieven voor zijn diensten wijzen.

De Europese Commissie legde Google in 2018 een boete van 4,34 miljard euro op wegens misbruik met het Android-besturingssysteem. Fabrikanten van Android-smartphones werden door Google verplicht een reeks aan Google-apps te installeren.

Google reageerde al op de boete door smartphonefabrikanten de mogelijkheid te geven om de Google-zoekapp, Chrome-app en Play Store-app apart te laten installeren – en door tegen de boete in beroep te gaan.

Google kreeg deze week derde machtsboete

Het techbedrijf zegt zowel nieuwe als bestaande Android-gebruikers in Europa attent te maken op het feit dat er alternatieven bestaan voor de zoekapp en Chrome-app.

Woensdag kreeg Google van de EU een derde boete voor machtsmisbruik, ditmaal voor de advertentieplatform AdSense. Naast Android tikte Brussel het bedrijf eerder ook al op de vingers voor machtsmisbruik omtrent Google Shopping.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/apps/5805324/google-gaat-android-gebruikers-wijzen-op-alternatieve-zoekmachine-en-browser.html