Sundar Pichai, de directeur van zowel Google als diens moederbedrijf Alphabet, pleit voor een tijdelijk verbod op het gebruik van technologie voor gezichtsherkenning. Om misbruik te voorkomen, moeten overheden en wetgevers volgens hem “liever vandaag dan morgen” met kaders komen, zei hij maandag op een conferentie in Brussel.

Volgens persbureau Reuters overweegt de Europese Commissie een tijdelijk verbod van drie tot vijf jaar op het gebruik van de technologie in de openbare ruimte. Brussel zou die periode willen gebruiken om onderzoek te doen naar mogelijke misbruikrisico’s en om regelgeving te ontwikkelen.

Pichai roept wetgevers op om voorzichtig te zijn en rekening te houden met verschillende toepassingen voor het gebruik van de technologie. “Potentiële risico’s moeten worden afgewogen tegen sociale kansen”, zei hij. De regels moeten volgens hem afgewogen worden voor verschillende bedrijfssectoren, zoals voor medische apparaten en zelfrijdende auto’s.

Daarmee dient hij ook de belangen van Alphabet. Naast Google vallen bijvoorbeeld ook DeepMind, Verily en Waymo onder de paraplu van Alphabet. De bedrijven maken gebruik van beeldherkenning en kunstmatige intelligentie voor gezondheidszorg en de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto’s.

De Europese Commissie presenteert naar verwachting binnen enkele dagen zijn voorstellen voor de regulering van het gebruik van technologie voor gezichtsherkenning.

Source