Met Family Link konden ouders al limieten opleggen aan het Android-gebruik van hun kinderen. Er kunnen bijvoorbeeld tijdslimieten worden ingesteld voor het hele toestel of individuele apps. Tot nu toe kon dat alleen bij kinderen tot dertien jaar.

Vanaf dinsdag krijgt Family Link een update die de app ook geschikt maakt voor tieners. Met de app kunnen dan dezelfde limieten worden opgelegd aan het Android-gebruik van kinderen boven de dertien jaar.

Het verschil is dat tieners vanaf dertien jaar hun ouders eerst toestemming moeten geven voor het gebruik van Family Link. Ook kan de tiener boven de dertien jaar zich terugtrekken uit Family Link. Als dat zonder toestemming van de ouder gebeurt, gaat het Android-apparaat van de tiener 24 uur op slot.

Telefoons van tieners via Google Assistent op slot

In principe werkt Family Link na de update niet alleen voor de telefoons van van tieners, maar ook voor volwassenen. Zo zou het ook mogelijk zijn om het account van senioren in de gaten te houden, met hun toestemming.

Family Link is bovendien ook te gebruiken met Google Assistent. Ouders kunnen de spraakassistent bijvoorbeeld vragen om het toestel van hun kind op slot te doen als zij gaan eten.

Het is niet duidelijk of Family Link ook al te gebruiken is in combinatie met de Nederlandse versie van Google Assistent. Er zijn twee Family Link-apps voor Android: een voor ouders en een voor kinderen.