De GGD’s bieden ongeveer 1.250 mensen een schadevergoeding aan. Het gaat om mensen van wie gegevens uit computersystemen zijn gestolen, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland vrijdag. Gedupeerden kunnen een bedrag van 500 euro ontvangen.

De laatste brieven aan gedupeerden zijn vrijdag verstuurd, zegt de organisatie. De afgelopen tijd hebben ruim 750 mensen bericht ontvangen. Van hen heeft ruim de helft het geboden bedrag geaccepteerd. Een tiental mensen gaat niet akkoord en de rest heeft nog niets laten horen.

Ongeveer een jaar geleden werd bekend dat GGD-medewerkers privégegevens verhandelden van mensen die zich op het coronavirus hadden laten testen. Die informatie werd uit de GGD-systemen gehaald en verkocht op online marktplaatsen. De hoofdverdachten werden in september veroordeeld.

Volgens Stichting Initiatieven Collectieve Acties Massaschade (Stichting ICAM) zijn er veel meer gedupeerden dan de GGD GHOR zegt. De stichting gaat uit van mogelijk 6,5 miljoen mensen en heeft daarom een massaclaim ingediend. Daarbij hebben ongeveer 130.000 mensen zich aangesloten.

De stichting wil 1.500 euro schadevergoeding voor mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn gestolen. Mensen die in de GGD-systemen staan en risico op diefstal liepen, moeten volgens Stichting ICAM ook 500 euro krijgen.

Source