De emoji die wereldwijd het meest wordt gebruikt, is nog altijd het gezichtje dat tranen met tuiten lacht, zo blijkt donderdag uit onderzoek van Adobe.

Het softwarebedrijf deed in de aanloop naar Wereld Emoji Dag, aanstaande zaterdag, onderzoek naar de plaatjes. Ruim zevenduizend gebruikers uit verschillende landen werden gevraagd naar hun emojigebruik.

Uit het onderzoek kwam een top vijf naar voren. Op nummer twee staat het duimpje omhoog, gevolgd door het hartje op plek drie. Daarna volgen het gezichtje dat een kus heeft (plaats vier) en het gezichtje dat huilt (plaats vijf). De emoji die huilt van het lachen staat al jaren bovenaan in verschillende onderzoeken.

Niet alle emoji’s worden goed begrepen, zegt Adobe. Zo zijn er volgens het softwarebedrijf vaak twijfels over de betekenis van de aubergine, de perzik en de clown.

De overgrote meerderheid (90 procent) van de gebruikers gaf aan dat emoji’s het makkelijker maken om zich ondanks taalbarrières (89 procent) uit te drukken en te communiceren. Ook ziet 76 procent emoji’s als een belangrijk communicatiemiddel om respect en begrip voor elkaar te creëren.

Meer dan de helft van de gebruikers voelt zich meer op zijn gemak bij het uiten van emoties via emoji’s dan bij telefoongesprekken (55 procent) en gesprekken in persoon (51 procent). Ook gaf 67 procent aan mensen die emoji’s gebruiken als vriendelijker en grappiger te beschouwen.

Source