Wat is de beste televisie van 46 tot 50 inch? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Bij het kiezen van een nieuwe tv kijk je meestal in eerste instantie naar het formaat. De juiste grootte is afhankelijk van de afstand tussen je tv en de bank. Zit je op zo’n 3 meter afstand? Dan is een tv van 46 tot 50 inch een goed formaat.

De Consumentenbond test het hele jaar door tv’s van verschillende formaten op onder meer beeld- en geluidskwaliteit, gebruiksgemak en energieverbruik. Er zijn nu in totaal 186 televisies getest die goed verkrijgbaar zijn.

Fabrikanten komen vaak in deze periode met nieuwe modellen op de markt. Die worden zo snel mogelijk ingekocht en getest, maar dat kost tijd. Het kan dus zijn dat er nieuwe modellen zijn uitgekomen, die nog niet zijn getest.

Van de 34 geteste tv’s binnen de categorie 46 tot 50 inch is een model van LG de Beste uit de Test. Een televisie van Samsung is de Beste Koop.

Beste uit de Test: LG OLED48CX6LB

Deze 4K-televisie is sinds 2020 op de markt. Het is de eerste oled-tv van LG die kleiner is dan 55 inch.

Hij is niet goedkoop, maar de beeldkwaliteit is prima en vergelijkbaar met die van grotere oled-tv’s. De kleuren ogen vol en natuurlijk met een prima contrast. Vooral in HDR (High Dynamic Range) laat de tv een spectaculair plaatje zien. De kijkhoek is acceptabel, al is deze wel kleiner dan die van zijn grotere broers.

Het smart tv-menu start snel op en werkt prettig. Je beschikt over veel apps zoals Netflix, YouTube, Disney+ en Apple TV.

Het geluid is helder en gebalanceerd. Wel kan het geluid een beetje dun klinken doordat de lage tonen wat aan de zwakke kant zijn. Met de aanschaf van een goede soundbar en eventuele subwoofer kun je dat oplossen.

De tv heeft vier HDMI-aansluitingen en drie USB-poorten.

Beste Koop: Samsung UE50TU7020

Geef je liever wat minder geld uit, dan is deze led-tv van Samsung een prima alternatief. Dit model is ook sinds 2020 op de markt.

De beeldkwaliteit van de Samsung kan niet tippen aan die van de LG, maar is zeker in orde. Het beeld is scherp en toont een behoorlijk kleurenpalet, al oogde het iets te warm in vergelijking met andere tv’s. Ook het contrast is goed, maar er is soms wat verlies aan detail in donkere delen.

Het geluid is helder en rijk. Maar net als bij de Beste uit de Test kan het geluid wat dun klinken.

Een nadeel is dat deze tv niet heel energiezuinig is. Veel andere tv’s in deze beeldmaat doen dat beter. Ook heeft de tv niet veel aansluitingen: slechts twee HDMI-aansluitingen en één USB-poort.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Source