Nederlandse gemeenten zouden op grote schaal meekijken met burgers op sociale media. Daarvoor worden onder meer nepaccounts gebruikt, terwijl dit niet is toegestaan, meldt de Volkskrant dinsdag.

De Volkskrant trekt deze conclusie op basis van onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

Daaruit zou blijken dat gemeenten Facebook-groepen, Twitter-profielen en andere sociale media in de gaten houden om zicht te krijgen op mogelijke ongeregeldheden als rellen en demonstraties.

Bijna één op de zes van de ondervraagde gemeenten maakt gebruik van nepaccounts, een methode die alleen politie en inlichtingendiensten onder strikte voorwaarden mogen inzetten. In enkele gevallen gaan gemeenteambtenaren onder valse namen besloten Facebook-groepen binnen.

Ambtenaren zijn zich er vaak niet van bewust dat ze hiermee de wet overtreden, staat in het onderzoek. Meer dan de helft weet niet welke regels en protocollen gelden.

De resultaten zijn gebaseerd op antwoorden op een vragenlijst van 156 van de 352 Nederlandse gemeenten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wilde tegenover de Volkskrant niet inhoudelijk reageren.

Source