Noord-Koreaanse hackers zouden tijdens de tweedaagse topconferentie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un niet zijn gestopt met hun cyberaanvallen op onder meer westerse doelen.

Tijdens de top in het Vietnamese hoofdstad Hanoi zijn meer dan honderd aanvallen uitgevoerd op bedrijven in de Verenigde Staten en andere landen, zeggen onderzoekers van het internetbeveiligingsbedrijf McAfee tegen The New York Times.

De aanvallen van Noord-Koreaanse hackersgroep, die ook wel Lazarus wordt genoemd, op de Verenigde Staten begonnen naar verluidt in september 2017. Destijds liepen de spanningen tussen de twee landen verder op, onder meer door nucleaire en rakettesten door Noord-Korea en provocerende uitspraken van Trump.

McAfee kreeg dankzij niet nader genoemde buitenlandse autoriteiten toegang tot een server die door Noord-Korea voor aanvallen werd gebruikt. Volgens de onderzoekers heeft Lazarus zijn aanvallen de afgelopen jaren sterk verbeterd, onder meer door hun digitale sporen te wissen.

De ontmoeting tussen Trump en Kim eindigde donderdag abrupt, zonder overeenkomst. Het was voor het eerst sinds juni dat de twee leiders elkaar zagen. Op die ontmoeting, die plaatsvond in Singapore, beloofden zij toe te werken naar een denuclearisatie van het Koreaans Schiereiland.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5771835/geen-halt-op-noord-koreaanse-cyberaanvallen-tijdens-top-trump-en-kim.html