De Portugese hacker Rui Pinto is de bron achter de onthullingen over Isabel dos Santos, ook wel de Luanda Leaks genoemd. Dat heeft klokkenluidersorganisatie PPLAAF maandag bekendgemaakt. Begin vorige week werd onthuld hoe de Angolese zakenvrouw miljoenenfraude pleegde.

De advocaten van Pinto bevestigen zijn betrokkenheid bij de Luanda Leaks aan persbureau Reuters. Volgens de advocaten heeft Pinto eind 2018 een harde schrijf met meer dan 700.000 documenten “met alle gegevens omtrent de recente openbaringen over het vermogen van Isabel dos Santos en haar familie en alle andere betrokkenen” aan de klokkenluidersorganisatie overhandigd.

Deze inzage in haar administratie werd vorige week door 37 media, waaronder Trouw, wereldwijd gedeeld onder de naam Luanda Leaks. Het gaat over e-mails, contracten, belastingaangiften en notulen waaruit blijkt dat miljoenen zijn weggesluisd. Dit gebeurde onder middels Nederlandse brievenbusmaatschappijen.

Dos Santos is de dochter van de Angolese oud-president José Eduardo dos Santos en heeft een reputatie als de rijkste vrouw van Angola. Naar aanleiding van de documenten is Dos Sontos aangeklaagd voor miljoenenfraude. Ze moet zich voor de rechtbank gaan verdedigen na beschuldigingen van fraude met overheidsgeld, verduistering en witwassen.

Pinto ook betrokken bij Football Leaks

Pinto was ook betrokken bij de website Football Leaks. Op de website werden op grote schaal vertrouwelijke documenten uit de Europese voetbalwereld gepubliceerd, onder meer over schimmige transferdeals. Zo kwam FC Twente in grote problemen door documenten waaruit bleek dat investeringsmaatschappij Doyen Sports invloed zou hebben op het transferbeleid van de club uit Enschede.

De klokkenluider is voor zijn betrokkenheid bij de website gearresteerd en wordt beschuldigd van computervredebreuk. De zaak tegen hem loopt nog.

Zijn advocaten hopen dat zijn betrokkenheid bij de Luanda Leaks invloed gaat hebben op de lopende zaak. “Zonder de enorme onthullingen van de Luanda Leaks, dankzij onze cliënt, zouden de autoriteiten niets hebben gedaan”, vertellen de advocaten. Ze hopen dat Pinto door zijn rol in de Luanda Leaks meer gezien wordt als klokkenluider in plaats van crimineel.

Source