Het is het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het eerst niet gelukt om de eerste trap van een Falcon 9-raket na lancering terug op land te zetten.

SpaceX lanceerde woensdagavond een Falcon 9-raket met een Dragon-capsule. Die is gevuld met voedsel en bevoorrading voor de crew van de International Space Station (ISS).

Het was de bedoeling dat de eerste trap van de raket na de lancering terugkeerde op de landingsplaats van SpaceX in Cape Canaveral. Maar op weg naar beneden begon de stuwraket enorm te tollen, waarna hij in de Atlantische Oceaan eindigde.

Volgens SpaceX-CEO Elon Musk ontstond er een probleem in de vinnen van de Falcon 9, die de raket naar zijn landingsplek moeten sturen. Net voordat de eerste trap in zee landde, stopte hij met draaien. Musk schrijft op Twitter dat het vaartuig onbeschadigd lijkt en nog steeds data uitstuurt. De eerste trap wordt door een schip uit het water gehaald.

De bevoorradingsmissie voor het ISS ondervindt tot nu toe verder geen problemen. De Falcon 9 bracht de Dragon-capsule de ruimte in. Naar verwachting komt de capsule komend weekend aan bij het ruimtestation.

Sinds SpaceX begon met het hergebruiken van raketten door ze na lancering te laten landen, kwam het niet meer voor dat een Falcon 9-stuwraket niet op zijn bestemming op de grond landde.

https://www.nu.nl/tech/5613107/falcon-9-raket-spacex-mist-eerst-landing-land.html