De pagina werd op 4 december 2017 opgericht en veranderde drie keer van naam. Vanaf de start heette het ‘Ik Ben Zwarte Piet Fan’, vervolgens werd de naam op 1 oktober dit jaar veranderd in ‘Ik Ben Amsterdam Fan’, een dag later werd dat ‘Ik Ben Ajax Fan’ en afgelopen maandag – bij de start van de zitting – ging de pagina weer ‘Ik ben Zwarte Piet Fan’ heten.

“Ik begrijp niet hoe dit bericht zolang online kan blijven staan”, reageert Peter Burger van de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in nepnieuws. De kwestie roept wat hem betreft vragen op over hoe Facebook omgaat met berichten als deze. “Als Facebook hiervan afweet, hoe is het mogelijk dat er kennelijk niks aan wordt gedaan? En als ze het niet weten: hoe kan dat dan?”

In Nederland is NU.nl op dit moment de enige partij die nepnieuws op Facebook checkt. “Deze zijn we niet tegengekomen in het dashboard waar alle meldingen binnenkomen”, zegt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman. Dat terwijl het bericht wel kan worden aangemerkt als nepnieuws. “We hebben nu de link naar het bericht alsnog gerapporteerd.”

De advocaat die het grootste deel van de 34 verdachten bijstaat, Tjalling van der Goot, laat weten een dergelijk bericht ook al juni te hebben gezien, toen was de regiezitting van deze zaak. Hij heeft geen idee wie hierachter zit en welk belang ze zouden hebben.

https://nos.nl/l/2254229