Facebook heeft dit jaar tot nu toe ruim veertien miljoen berichten met een terroristische boodschap verwijderd.

Het gaat om berichten afkomstig van onder meer Islamitische Staat (IS) en Al Qaeda, maakt Facebook donderdag in een blogpost bekend.

In het derde kwartaal van dit jaar werden drie miljoen berichten met een terroristische boodschap van Facebook verwijderd. Het kwartaal daarvoor betrof het 9,4 miljoen posts en in het eerste kwartaal van 2018 kwam het aantal uit op 1,9 miljoen.

Naarmate het jaar vorderde, verwijderde Facebook steeds meer nieuwe berichten. In het eerste kwartaal werden 1,2 miljoen nieuwe posts gewist. De drie volgende maanden ging het om 2,2 miljoen posts en het kwartaal daarna werden 2,3 miljoen nieuwe berichten verwijderd.

Ruim de helft van de verwijderde berichten was al voor 2018 geplaatst.

Berichten bleven minder lang online

Gemiddeld bleven berichten met een terroristische boodschap in het derde kwartaal achttien uur online staan, nadat gebruikers er melding van hadden gemaakt. In het eerste kwartaal ging het nog om 43 uur.

Facebook zoekt met behulp van algoritmes naar terroristische berichten. Volgens het bedrijf worden deze posts in 99 procent van de gevallen gevonden voordat ze werden gerapporteerd door gebruikers.

Het bedrijf schrijft dat terroristen steeds nieuwe manieren zoeken om detectiemethodes van Facebook te omzeilen.

https://www.nu.nl/tech/5562026/facebook-wiste-jaar-14-miljoen-berichten-met-terroristische-boodschap.html