Facebook heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het welzijn van tieners op zijn platforms te verbeteren. Daarover sprak Facebook-topman Nick Clegg op CNN. De maatregelen volgen nadat Facebook ervan werd beschuldigd dat zijn diensten schadelijk zijn voor kinderen.

Een van de maatregelen is dat tieners op Instagram regelmatig meldingen krijgen waarin staat dat ze een pauze moeten nemen van Instagram. Hoe dat er precies uit moet zien, is niet bekend.

Verder moeten jonge gebruikers erop gewezen worden als ze vaak naar berichten kijken die niet goed zijn voor hun welzijn. Ook wil Facebook meer controle bieden aan ouders, zodat ze meer inzicht krijgen in wat hun kinderen online doen.

Clegg zei tegen CNN dat Facebook transparanter moet worden over de manier waarop algoritmes werken. Hij zegt ook dat het bedrijf flink investeert en constant verbeteringen doorvoert om de diensten te verbeteren. “We kunnen niet iedereens leven perfect maken, maar we kunnen wel onze producten verbeteren, zodat ze veilig en fijn zijn om te gebruiken.”

Facebook krijgt de afgelopen weken veel kritiek, na een serie artikelen van The Wall Street Journal. De krant publiceerde op basis van interne documenten van Facebook, die door klokkenluider Frances Haugen werden verschaft, de manier waarop Facebook zou werken.

Volgens Haugen stelt Facebook het belang van winst maken boven het welzijn van gebruikers. Zo zou Facebook op basis van eigen onderzoek weten dat Instagram schadelijk kan zijn voor het zelfbeeld van tieners, zonder daar iets aan te doen. Ook zou Facebook verdeeldheid onder gebruikers hebben aangemoedigd, zodat ze vaker zouden inloggen. Facebook-baas Mark Zuckerberg deed de beschuldigingen af als ‘onlogisch’.

Nieuwe maatregelen leveren kritiek en onduidelijkheid op

Over de nieuwe maatregelen van Facebook is nog veel onduidelijk. Het bedrijf zegt tegen The Verge dat de plannen er liggen, maar dat ze nog niet worden getest. Ook ontbreken veel details over de werking van de updates die het welzijn van kinderen moeten verbeteren.

De Amerikaanse toezichthouder voor kinderen en mediagebruik Fairplay uit tegenover USA Today kritiek over de nieuwe maatregelen. “Er is een gigantische reden om sceptisch te zijn”, zegt topman Josh Golin. Volgens hen helpt het niet om ouders meer toezicht te geven, omdat tieners geheime accounts aanmaken. Daarnaast zegt hij dat Facebook moet uitleggen hoe de nieuwe maatregelen precies in hun werk gaan en hoe effectief ze zijn.

Source