Facebook heeft 2.632 pagina’s, groepen en accounts verwijderd nadat het bedrijf constateerde dat er valse informatie werd verspreid via deze kanalen. De netwerken waren onderdeel van gecoördineerde acties uit Iran, Rusland, Macedonië en Kosovo.

Het grootste aandeel aan misleidende berichten is herleid naar Rusland. Daar heeft Facebook ruim negentienhonderd pagina’s, groepen en accounts verwijderd. Dit netwerk werd door 1,7 miljoen mensen gevolgd. Er zijn ook 513 pagina’s verwijderd die gelinkt worden aan een netwerk uit Iran.

Via de netwerken werden misleidende berichten verspreid over conflicten, politiek en vluchtelingen. De berichten zijn bedoeld om onrust te stoken en zoveel mogelijk desinformatie te verspreiden.

Ook vanuit Macedonië en Kosovo opereerden netwerken die nepnieuws willen verspreiden. Er zijn in deze landen meer dan tweehonderd pagina’s en accounts verwijderd die misleidende informatie verspreiden. In Macedonië werd begin dit jaar al een netwerk opgerold dat tientallen websites met nepnieuws onderhield.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5810073/facebook-verwijdert-opnieuw-paginas-van-nepnieuwsnetwerken.html