Facebook heeft drie populaire videokanalen opgeschort die waren gericht op Amerikaanse millennials. De pagina’s bleken gefinancierd te worden door Russische staatszender RT, meldt CNN.

Het gaat om drie pagina’s die sinds september op Facebook stonden. Video’s op de pagina’s werden tientallen miljoenen keren bekeken.

De pagina’s worden beheerd door Maffick Media, een in Duitsland geregistreerd bedrijf met als grootste aandeelhouder het bedrijf Ruptly. Dat bedrijf heeft als grootste geldschieter de Russische tv-zender RT, dat door de Russische overheid wordt gefinancierd.

Die Russische banden werden door de pagina’s niet vermeld, maar dat was volgens de voorschriften van Facebook strikt genomen ook niet nodig. De pagina’s werden gevuld door freelance werknemers uit Los Angeles in de VS.

‘Het interesseert het publiek niets’

“Mensen die pagina’s op Facebook volgen zouden niet misleid moeten worden over wie daar achter zit”, zegt een woordvoerder van Facebook. “Net als vorig jaar blijven we onze aanpak verbeteren tegen gecoördineerd misleidend gedrag en financieel gemotiveerde spam.”

Maffick zegt tegen CNN dat het redactioneel onafhankelijk is van Russische staatszender RT en dat het gangbaar is om niet te openbaren wie een Facebookpagina betaalt. “Het algemene publiek is daar niet in geïnteresseerd”, aldus Maffick-hoofd J. Ray Sparks.

De video’s van de opgeschorte pagina’s waren volgens CNN kritisch over het Amerikaanse buitenlandse beleid, en weinig kritisch over de Russische overheid.

Ook andere Russische staatszender actief

Facebook schortte eerder al verschillende keren pagina’s op omdat die gelieerd waren aan de Russische overheid, via staatszenders of via bekende trollenfabriek Internet Research Agency.

Zo werden er in januari nog meerdere pagina’s van Facebook en Instagram verwijderd wegens misleidend gedrag. De pagina’s werden beheerd door medewerkers van de Russische staatsomroep Sputnik, die dat niet aan hun volgers en bezoekers kenbaar maakten. Die pagina’s presenteerden zichzelf als onafhankelijke nieuwspagina’s of als als pagina’s omtrent alledaagse onderwerpen, zoals het weer, sport, economie en politiek.

De nu opgeschorte pagina’s van Maffick deden hetzelfde. De pagina Soapbox richt zich op nieuws, de pagina Waste-Ed op het milieu en Backthen is een geschiedeniskanaal dat draait om “westers imperialisme”.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5746329/facebook-verwijdert-opnieuw-misleidende-paginas-van-russische-staatszender.html